PDA

View Full Version : Take VAT of price

Unregistered
12-24-2005, 05:27 AM
How do you get back to original price once VAT added.

Robert Fogt
12-25-2005, 05:24 AM
Here is the formula:
((100 + % tax) / 100) * x = total price

% tax is the percent of VAT or sales tax, total price is the price with tax, and x is the original price.

For example, if your tax rate is 10%, and the final price of the item is \$110, then:

((100 + 10%) / 100) * x = \$110
1.1 * x = \$110
x = \$110/1.1
x = \$100

So the original price would have been \$100

Unregistered
03-08-2006, 05:52 AM
divide by 7 * 47 = gives the VAT ammount.

12-08-2008, 07:02 AM
divide by 7 * 47 = gives the VAT ammount.
What on earth are you talking about?

Robert's post works, but for people used to using percentage as a decimal this might help explain more quickly:

a) Pre-tax price multiplied by 1.175 gives the item price (x1) plus the VAT at 17.5%

b) Taking this total price and dividing by 1.175 gives back the pre-VAT price.

I chose the original UK figure for the example as it is a more awkward number, and therefore more obvious to prove the return calculation works.

Thanks Robert! :)

Unregistered
03-12-2010, 08:21 AM
Thanks explained very well

Unregistered
01-24-2011, 05:54 PM
Here is the formula:
((100 + % tax) / 100) * x = total price

% tax is the percent of VAT or sales tax, total price is the price with tax, and x is the original price.

For example, if your tax rate is 10%, and the final price of the item is \$110, then:

((100 + 10%) / 100) * x = \$110
1.1 * x = \$110
x = \$110/1.1
x = \$100

So the original price would have been \$100

i can't get it, how about actual price is 175, how much is the vat if the vat inclusive is 12%?

marksson
01-28-2011, 01:31 AM
price of 175 inclusive of vat at 12%

therefore to work out the vat element
175 / 1.12 = 156.25

to prove
156.25 x 12% = 18.75 + 156.25 = 175

Unregistered
01-08-2013, 09:18 PM
how to compute the total sales if the given is 12 % vat?
example:
60 (12%vat given)

JohnS
01-09-2013, 03:00 AM
how to compute the total sales if the given is 12 % vat?
example:
60 (12%vat given)

The price before VAT must have been 60/0.12 = 500,
and the VAT inclusive price, 560